KWSN Orbiting Fortress Forum Index KWSN Orbiting Fortress
KWSN Distributed Computing Teams forum
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

AMD Phenom Quad cores ?

 
Post new topic   Reply to topic    KWSN Orbiting Fortress Forum Index -> Ye Olde Help Scrolls
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Grizzly
Prince
Prince


Joined: 01 Jun 2002
Posts: 3136
Location: Creepy (Crawlley)

PostPosted: Fri Nov 30, 2007 11:00 am    Post subject: AMD Phenom Quad cores ? Reply with quote

Ni and Hi fellows . has anyone here tried these yet ?

Input required please .

Thinking in the new year of getting one , but they have only just been released . How do they match up to the Intel offerings ?


Regds Grizz.
_________________
Oh Bugger Forgot again - or is it Oh Father Reboot again ?

Ps Grizz in his second childhood - but not his last !

Edihtor of the KoKC (excused spel;l checher'er)

AND NI !!! Tophat 10e

[img]http://www.katrinashome.com/grizzly_counter.php[/[url=http://www.katrinashome.com/] ][/url]


Last edited by Grizzly on Sun Dec 09, 2007 12:47 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Al Dente
Prince
Prince


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 3228
Location: Leodis, the jewel at the end of the yellow brick road (or M1)

PostPosted: Fri Nov 30, 2007 11:54 am    Post subject: Reply with quote

I'll let you know in a week or so.

I should have one up and running on Monday. Twisted Evil Razz

#ni-1
_________________
Creationists believe they never evolved; I agree with them.

. . My Milestones . . My Full BOINC list
Back to top
View user's profile Send private message
ohiomike
Prince
Prince


Joined: 20 May 2007
Posts: 858
Location: Sometimes

PostPosted: Sat Dec 01, 2007 6:15 am    Post subject: Reply with quote

Al Dente wrote:
I'll let you know in a week or so.
I should have one up and running on Monday. Twisted Evil Razz
#ni-1

Same for me, I have my new AM-3 motherboard up and running with a spare 3800+ X2 in it, the AMD 9500 should be here Monday (noon, if UPS is on schedule). It should be a nice test, Al will most likely run Windoze, and I'll have Linux on mine.
#Microwave
PS- I got "cheap" and bought a BioStar MB (TF560 A2+, $79.99). It seems like a nice board, but requires a BIOS update for the 9500. OK, so I flashed the new BIOS and my 3800 posts but does not run. Flash the older BIOS, and the 3800 runs again. I hope the new BIOS works with the 9500.
_________________

Resident Linux fan and credit ho >My Shrubbers<
Proud member of the "Fry a CPU for breakfast club"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Al Dente
Prince
Prince


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 3228
Location: Leodis, the jewel at the end of the yellow brick road (or M1)

PostPosted: Sat Dec 01, 2007 12:22 pm    Post subject: Reply with quote

ohiomike wrote:
Al will most likely run Windoze

Correct, but back to XP - I've given up with Vista.

I thought about the Biostar TF560 (40), but have ordered a Gigabyte GA-MA790X-DS4 with the new AMD 790 chipset (100), so I shouldn't have any problems. Rolling Eyes

ETA has been put back a day, one of the suppliers doesn't work Saturdays, so the case and memory won't be despached until Monday. #Mad

All I've got to decide now is what project(s) to run. Razz
_________________
Creationists believe they never evolved; I agree with them.

. . My Milestones . . My Full BOINC list
Back to top
View user's profile Send private message
ohiomike
Prince
Prince


Joined: 20 May 2007
Posts: 858
Location: Sometimes

PostPosted: Sat Dec 01, 2007 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

Al Dente wrote:
ohiomike wrote:
Al will most likely run Windoze

Correct, but back to XP - I've given up with Vista.

I thought about the Biostar TF560 (40), but have ordered a Gigabyte GA-MA790X-DS4 with the new AMD 790 chipset (100), so I shouldn't have any problems. Rolling Eyes

ETA has been put back a day, one of the suppliers doesn't work Saturdays, so the case and memory won't be despached until Monday. #Mad

All I've got to decide now is what project(s) to run. Razz

The AMD 790 chipset is supposed to be the hot ticket for these. I just couldn't hack the extra $100. The new version of AMD OverDrive (Windows) will only run on that chipset. It is the way to go for tuning, testing and over-clocking.
http://www.amd.com/us-en/0,,3715_15337_15354_15359,00.html
Take a wild guess what it is going to be running. Shocked
PS- I'm at 49.2 GFIO right now, so two more cores should push me over 50+. Very Happy
PPS- I'm surprised you didn't go for the -DS5 version, 2600MHz Hyper Transport (5200 MT/s) instead of 2000/4000. {Since you're make of money- must be, to buy all the Windows licenses} Razz
_________________

Resident Linux fan and credit ho >My Shrubbers<
Proud member of the "Fry a CPU for breakfast club"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ohiomike
Prince
Prince


Joined: 20 May 2007
Posts: 858
Location: Sometimes

PostPosted: Mon Dec 03, 2007 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

First adventures:
1) I generally turn off "Cool & Quiet" (problems with earlier versions of it). Don't do that on a Phenom- It defaults to a 5.5 (1/2 speed) CPU multiplier. Imagine my distress when my brand new Quad-Core benchmarked at less than the AMD 3800+ X2 I had in the board!
2) If you are running Linux- good luck! (See #1- &^*^%#*!)
3) My BIOS (BioStar motherboard) does not show the CPU multiplier, you have to set it via Cool & Quit (Windozes) or powernow-K8 (Linux) - but the BioStar BIOS doesn't play nice with powernow-k8.

Edit : 6 hours latter.
Finally running. Had to find a new BIOS from Rebel Haven to get the thing to run at proper speed under Linux (BIOS on BioStar's website is 8 versions behind the one that worked). Never have heard back from BioStar's Technical Un-Support.

http://www.cosmologyathome.org//show_host_detail.php?hostid=9752

Doesn't look like it's going to over-clock worth a darn, but that is a project for another day. I would suggest that anyone interested in one of these should wait for the 9700 to come out.

Edit: Dec 4.
The upside is that it looks like everything is validating on this machine (I was worried about the 128 bit wide FP unit producing different results than the standard 64 bit wide unit most CPU's use).
Performance looks just slightly better than a pair of 4200+ X2's hooked together (what I would expect @ 2.2 GHz).
Al- has your's shown up yet?
_________________

Resident Linux fan and credit ho >My Shrubbers<
Proud member of the "Fry a CPU for breakfast club"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Grizzly
Prince
Prince


Joined: 01 Jun 2002
Posts: 3136
Location: Creepy (Crawlley)

PostPosted: Sun Dec 09, 2007 12:59 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks guys , reading with interest here .

Al , how does your Gigabyte board compare properly to a Gigabyte GA-790FX-DQ6 ? Stupid minds wana know Embarassed

Regds Grizz

PS , Al try it on Traveling salesman exclusivly for a day or 2 . Post the results Shocked
_________________
Oh Bugger Forgot again - or is it Oh Father Reboot again ?

Ps Grizz in his second childhood - but not his last !

Edihtor of the KoKC (excused spel;l checher'er)

AND NI !!! Tophat 10e

[img]http://www.katrinashome.com/grizzly_counter.php[/[url=http://www.katrinashome.com/] ][/url]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
ohiomike
Prince
Prince


Joined: 20 May 2007
Posts: 858
Location: Sometimes

PostPosted: Sun Dec 09, 2007 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

It hasn't show up in the RAC yet, but the Phenom is doing about 4100 credits/day on Cosmo (my slightly over-clocked Q6600 {2.9 GHz} is doing about 4600).
Note- I can't get the thing to over-clock at all, stock is 200 MSB clock (2.2 GHz), after 204 it won't post. I gave up and just let it run @ stock speed.
_________________

Resident Linux fan and credit ho >My Shrubbers<
Proud member of the "Fry a CPU for breakfast club"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Al Dente
Prince
Prince


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 3228
Location: Leodis, the jewel at the end of the yellow brick road (or M1)

PostPosted: Mon Dec 10, 2007 1:19 am    Post subject: Reply with quote

These are the figures for credits/CPU second from BOINC Stats
Code:
Processor       clock  pts/hr  pts/hr/GHz
AthlonXP 1800+   1.53    6.96    4.55
Athlon64 3800x2  2.00   11.19    5.60
Athlon64 4600x2  2.40   12.96    5.40
Athlon64 5600x2  2.80   14.97    5.34
Core2Duo E6300   1.86   10.97    5.90
Core2Quad Q6600  2.40   17.00    7.08
Phenom x4 9500   2.20   14.59    6.63

These are overall figures, so bear in mind that the other processors have had a go at higher scoring projects; the Phenom is running Tanpaku, Sztaki, SHA-1, Lattice & TSP, all relatively low-scoring.

Bearing this in mind, it looks as if the AMD is probably about on a par with Intel at the same clock speed, possibly a couple of % less.

Don't hold your breath waiting for the 9700 - See here and here.
_________________
Creationists believe they never evolved; I agree with them.

. . My Milestones . . My Full BOINC list
Back to top
View user's profile Send private message
Mildew
KWSN ArchBishop
KWSN ArchBishop


Joined: 13 Oct 2002
Posts: 2615
Location: Sweden

PostPosted: Mon Dec 10, 2007 3:41 am    Post subject: Reply with quote

For those of you that are worried about what's going to happen with AMD in these times of turmoil, Tom's Hardware has made a very reassuring article.

This journalist is using a classic trick: Ask no difficult question, and you will get good answers.
The result is perhaps the least informative piece of crap I've seen on Tom's Hardware.
Way to go Tom's! That's quite a bit of cred lost right there... Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
Al Dente
Prince
Prince


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 3228
Location: Leodis, the jewel at the end of the yellow brick road (or M1)

PostPosted: Sun Dec 16, 2007 4:38 am    Post subject: Reply with quote

Well, TSP's been running on my Phenom for 4 days now, so here's the comparison with my Q6600s
Code:
                  TSP
             Q6600   Ph9500   Ph/Q
GFlops     2273.02  2233.37  98.25%
Claimed
Results        998      372
Time        927.31   325.81
Points    14,279.4 4,775.76
Pts/hr       15.40    14.66   95.2%
Pts/result   14.31    12.84   89.7%
Min/result   55.75    52.55   94.3%

Granted
Results        893      330
Time        831.28   289.09
Points    14,263.3 5,280.00
Pts/hr       17.16    18.26  106.4%
Pts/result   16.00    16.00  100.0%
Min/result   55.85    52.56   94.1%
Grant/Claim   1.11     1.25  111.8%


I'll leave you to draw your own conclusions, but it would appear that AMD have got a slight advantage on this particular project, especially bearing in mind that the Intel is running a 2.4GHz clock vs. AMDs 2.2GHz, and the two processors are virtually the same price.
_________________
Creationists believe they never evolved; I agree with them.

. . My Milestones . . My Full BOINC list
Back to top
View user's profile Send private message
Grizzly
Prince
Prince


Joined: 01 Jun 2002
Posts: 3136
Location: Creepy (Crawlley)

PostPosted: Sun Dec 16, 2007 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm , velly Interesting , but not stupid

Regds Grizz
_________________
Oh Bugger Forgot again - or is it Oh Father Reboot again ?

Ps Grizz in his second childhood - but not his last !

Edihtor of the KoKC (excused spel;l checher'er)

AND NI !!! Tophat 10e

[img]http://www.katrinashome.com/grizzly_counter.php[/[url=http://www.katrinashome.com/] ][/url]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KWSN Orbiting Fortress Forum Index -> Ye Olde Help Scrolls All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Optimized Seti@Home App | BOINC Stats